Dezvoltarea durabila se bazeaza pe trei piloni de baza: pilonul social, economic şi mediu, care trebuie gestionate complex cu luarea în considerare a interactiunilor sale. Aceste sisteme nu sunt de acelasi grad ci sunt inglobate unul in altul. Economia reprezinta subsistemul societatii, iar societatea cel al ecosistemului. Pe baza acestuia este evident faptul că durabilitatea ecologica este cea esentiala pentru ca aceasta defineste societatea si în cadrul acestuia economia, de asemenea.
Dezvoltarea durabila poate fi realizata in practica daca armonizam interesele economice, sociale si ale protectiei mediului. Activitatea societatii noastre vizeaza, in primul rand, ecosistemele. Prin colectarea deseurilor, pe de o parte prevenim acumularea acestora si efectul lor negativ asupra mediului, pe de alta parte prin valorificarea lor, ajutam producerea purtatorilor de bioenergie.
Uleiurile de origine vegetala, colectata de firma noastra au efect nociv asupra mediului, deoarece infunda canalele de evacuare a apelor uzate. Un litru de ulei pentru prajit contamineaza 1000 litrii de apa, continand si substante cancerigene. Utilizarea biodiesel-ului fabricat din uleiul vegetal, curatat la sfarsitul procesului de valorificare a uleiurilor de origine vegetala, este mult mai benefica decat ceea a petrolului avand in vedere faptul ca formarea celui din urma este rezultatul milioanelor de ani, pe cand materiile prime ale biodiesel-ului se realizeaza prin procese biologice relativ rapide.
Insumand toate acestea se poate spune că activitatea noastra elibereaza mediul nostru de o cantitate mare de substante nocive si favorizeaza fabricarea energiei verzi.
S-ar putea să vă întrebați, de ce ar trebui să se recicleze uleiul de gătit folosit. Inainte de a privi la acele beneficii care ar putea ajuta să luați decizia de a recicla, să aruncăm o privire mai atentă la produsul final care rezulta din reciclarea uleiului vegetal uzat.BIODIESEL este un combustibil de ardere curată, care este format prin reciclarea uleiului de gătit printr-un proces chimic. Biodiesel-ul este amestecat cu motorină. Acest amestec este alcătuit din biomotorină pură, amestecat cu motorină din petrol în diferite concentrații.
Efectele pozitive a bio-diesel-ului sunt de două tipuri. Principale beneficii sunt in domeniul economic si a mediului.
Beneficii pentru mediu:
Există mai multe aspecte pozitive ale utilizării bio-dieselului în loc de combustibili fosili:
Capacitatea de reinnoire: Biodiesel-ul este un produs cu resurse regenerabile (ulei vegetal uzat) în timp ce combustibilii fosili depind în mare măsură de resursele neregenerabile. Prin urmare, bio-dieselul este o alternativă mult mai buna din pctul de vedere a durabilitatii resursei în sine.
Ardere fara contaminare: Combustibilii fosili sunt cunoscute ca emit substanțe chimice nocive în atmosferă, care ajuta creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2, CH4 etc.) si sunt factori majori la schimbările climatice.
Diversifica deseurile: În loc sa aruncam uleiul vegetal uzat, putem depune in centre de colectare de deșeuri, de unde poate fi reciclata, pentru a crea o sursă de energie alternativă.
Beneficii economice:
Există mai multe moduri în care întreprinderile și economia pot beneficia de folosirea uleiurilor bio-diesel și de reciclarea deșeurilor:
Întreprinderile locale: Biodieselul poate fi produsă local și are potențialul de a oferii economiilor locale o nouă piață pentru produsele și deșeurile acestora.
Crearea locurilor de muncă: În cazul în care biodieselul poate fi încorporată în sectorul energetic, va încuraja noi oportunități de afaceri, investiții și ocuparea forței de muncă.
Întreprinderile individuale: posibilitatea de asociere cu o companie de colectare a deșeurilor de ulei, cum ar fi GASTROFILTER, poate oferii beneficii economice, întreprinderilor cu un flux de venituri mici, prin plăți pentru colectarea uleiului vegetal uzat.
Deși, nu este un combustibil de transport, utilizat în mod obișnuit, promite să fie alternativă viabilă, pentru presiunile creșterii prețurilor petrolului și necesitatea unui mediu durabil. Prin utilizarea biodieselului și reciclarea uleiurilor vegetale uzate, companiile pot vedea beneficiile de mai sus și de a crește durabilitatea practicilor lor, reducând în același timp dependența de petrolul străin.
Credem ca deseurile pot fii folosite ca resursa.
Platind firme, oameni si organizații pentru colectarea uleiului vegetal folosit, sperăm să încurajam recuperarea, reciclarea și refolosirea acestor materiale.